Επικοινωνία

Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
Τμήμα Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας

Βιόπολις, Μεζούρλο
41500 Λάρισα
Τηλ. 2410 565287
Fax. 2410 565290
info@bioz.gr

Join us on Facebook
Join us on Instagram
Designed by:
Circus Design Studio

Ποιοι είμαστε Αποστολή

Το Εργαστήριο Γενετικής, Συγκριτικής και Εξελικτικής Βιολογίας (BIOZ) ιδρύθηκε με το ΦΕΚ 11971/10-9-2009. Το BIOZ εξελίχτηκε από μία διεπιστημονική ερευνητική ομάδα που αρχικά δημιουργήθηκε για να επικεντρωθεί στην έρευνα της γενετικής των ζώων, να διαλευκάνει τα λειτουργικά και οικολογικά οφέλη του γενετικού πολυμορφισμού σε επίπεδο οργανισμών και πληθυσμών και να χρησιμοποιήσει τους καρπούς της έρευνας για την ανάπτυξη των πιθανών εφαρμογών.

Οι ερευνητικές δραστηριότητες του BIOZ καλύπτουν όλα τα επίπεδα της βιολογικής οργάνωσης, που κυμαίνονται από την απομόνωση, το χαρακτηρισμό και την εξέλιξη των γονιδίων, το γενετικό πολυμορφισμό και τη φυλογένεση των ειδών, έως τον προσδιορισμό των λειτουργικών επιπτώσεων της γενετικής ποικιλομορφίας, μέσα από συγκρίσεις μεταξύ διαφορετικών ειδών. Αξιοποιώντας τη γεωγραφική του θέση, τα μέλη του BIOZ χρησιμοποιούν κυρίως τα ζωικά είδη με εμπορικό ενδιαφέρον ως ερευνητικά μοντέλα. Αυτή η στρατηγική, η οποία υιοθετήθηκε στις αρχές της ανάπτυξης του BIOZ, έχει οδηγήσει στην ανάπτυξη μιας σειράς διαγνωστικών εφαρμογών και στενών συνεργασιών με τον ιδιωτικό τομέα, που χρησιμοποιεί τις υπηρεσίες και τη συμβουλευτική του ΒΙΟΖ. Λαμβάνοντας υπόψη τις μεθοδολογικές προσεγγίσεις, τις επιστημονικές ερωτήσεις και τις τελικές εφαρμογές, οι ερευνητικές δραστηριότητες του BIOZ εμπίπτουν σε τέσσερις βασικούς άξονες: Βιοποικιλότητα, Γενετική στην Αειφορική Παραγωγή, Ανθρώπινα Νοσήματα και Ιχνηλασιμότητα.

Προκειμένου να αυξήσει την ανταγωνιστικότητα της έρευνας του, το BIOZ έχει αναπτύξει ένα δίκτυο εθνικών και διεθνών συνεργατών, συμμετέχει σε δράσεις COST, σε Προγράμματα Ερευνητικής Δικτύωσης του ESF, και Εθνικές πλατφόρμες Επιστήμης και Τεχνολογίας. Η χρηματοδότηση της έρευνας εξασφαλίζεται μέσω των εφαρμογών που έχουν αναπτυχθεί, με συμμετοχή σε ανταγωνιστικά ερευνητικά προγράμματα και μέσω των Προγραμμάτων Μεταπτυχιακών Σπουδών του Τμήματος. Οι συνολικές ερευνητικές δημοσιεύσεις του BIOZ ανέρχονται σε 90 άρθρα σε έγκριτα διεθνή επιστημονικά περιοδικά και πολυάριθμες συνεισφορές σε εθνικά και διεθνή συνέδρια.

Στόχος των μελών του BIOZ είναι η ερευνητική αριστεία αλλά και η προσήλωση σε υψηλής ποιότητας διδασκαλίας και καθοδήγησης. Τα μέλη του BIOZ διδάσκουν τα προπτυχιακά μαθήματα κορμού Εισαγωγή στη Βιολογία, Γενετική, Κυτταρική Βιολογία, Αναπτυξιακή Βιολογία, Εξέλιξη, Διακυτταρική Επικοινωνία-Μεταγωγή Σήματος, Μοριακή Βάση Γενετικών Ασθενειών, καθώς και τα μαθήματα επιλογής Μοριακή Οικολογία και Αρχές Νευροεπιστήμης και Συμπεριφοράς. Επιπλέον, συμμετέχουν ενεργά στη διδασκαλία των μεταπτυχιακών μαθημάτων σε τέσσερα Μεταπτυχιακά Προγράμματα Σπουδών.

Bioz, Copyright 2015
Εργαστήριο Γενετικής, Συγκριτικής και Εξελικτικής Βιολογίας